Megnyitottunk!

 

   

Napenergia és hasznosítása

A TP-SE SOLAR ENERGY SYSTEM egy olyan oktatóeszköz, amelynek segítségével megmutatjuk, hogyan lehet napenergiából villamos energiát előállítani.

Az eszköz segítségével, és a mellé biztosított ismeretanyag átadásával a látogatók betekintést nyerhetnek a megújuló energiák hasznosításának módjaiba. Megérthetik, hogyan lesz a napenergiából villamosenergia, és ezt miként tudjuk tovább hasznosítani.

Működése közben bemutatja, hogyan állítunk elő napenergiából villamosenergiát, azt hogyan tárolhatjuk, és hogyan tudjuk hasznosítani. Az eszközön szimulálható a nap állása, hogyan befolyásolja az évszakok és napszakok változása a hatásfokot.

 

Hidraulika

A látogatók a bemutatóeszköz segítségével megismerhetik, hogyan lehet folyadékok áramoltatásával mechanikai energiát előállítani.

Megtekinthetik, hogyan lehet befolyásolni a folyadék nyomását, erejét a hidraulikában használatos eszközök alkalmazásával, és egy hidraulikus rendszer felépítésével miképpen lehet gépeket működtetni.

Megismerhetik, mi a különbség a zárt és a nyitott rendszer között.

Betekintést nyerhetnek a hidraulika és a pneumatika alkalmazási területeibe, és megtapasztalhatják ezek előnyeit és a hátrányait.

   
 
   

Anyagosztályozó szállítószalag

A TP-CPC Conveyer & Sensors eszköz segítségével a résztvevők megismerkedhetnek egy olyan bemutatóeszközzel, ami az iparban leggyakrabban alkalmazott kialakításokat és megoldásokat mutatja be működés közben.

Betekinthetnek abba, hogy mi a folyamatirányítás, vezérlés, szabályozás közötti különbség, és egy gépcsoportot hogyan illesztünk össze ilyen mechatronikai eszközök segítségével.
Megérthetik a vezérlési folyamatba hogyan kapcsolódik be a számítógép, közbeiktatása miként befolyásolja a működést, és alkalmazásával milyen jelentős gyártási hatékonyság érhető el.
Megismerkedhetnek a programjával, a benne alkalmazott logikai kapuk szerepével, és a gépen alkalmazott szenzorok alkalmazási területeinek kihasználásával, és ezek kombinációival.

A látogatók, valamint az oktatás résztvevői egyszerű működtető programokat írhatnak és futtathatnak, továbbá tájékozódhatnak az ezen szakterülethez a kapcsolódó szakmák megszerzéséhez szükséges feltételekről.

 
 

Raktárkezelő és plotter

A látogatók megismerkedhetnek a beágyazott raktározó rendszer működésével, felépítésével, vezérlési alapelveivel és a kapcsolódó ipari alkalmazásainak előnyeivel.

A bemutató során megismerkedhetnek a koordináta rendszer alkalmazásával, a FIFO (First In First Out - ami elsőként érkezett, az kerül elsőként elhelyezésre), LIFO (Last In First Out - ami utóljára érkezett, az kerül elsőként elhelyezésre) raktározási módszerekkel.

Megismerhetik a kétfunkciós bemutató eszköz plotterkénti alkalmazását. Az X-Y-Z tengely folyamatos összhangját, és ezek programban történő meghatározásainak módját.

A felhasználóbarát, ikon-alapú utasításrendszer segíti a
raktározásvezérlő- és plotter rajzprogramok írását, tesztelését, szerkesztését, valamint az adott program futtatását.

   
   

CNC technológia

 
   

CNC esztergagép

Az érdeklődők az oktató alkalmazás segítségével megismerhetik az esztergálás, mint anyag megmunkálási mód fejlődésének történetét, ipari alkalmazását, egy 2 tengelyes CNC esztergagép felépítését, működését, továbbá a megmunkáló programok készítését.

A berendezés könnyen forgácsolható fa, műanyag profil nyersanyagok megmunkálására alkalmas.

A látogatók elsajátíthatják és gyakorolhatják egy pont ábrázolását derékszögű koordináta rendszerben, programok írását és szimulálását, továbbá a CNC eszterga beállítását.

Az általuk készített megmunkáló program futtatásával a késztermék előállítását.

 

CNC marógép

A résztvevők az oktató alkalmazás segítségével megismerhetik a kézi marás és a gépi vezérlésű marás közötti óriási különbséget. A marógép fejlődésének történetét, ipari alkalmazását, az NC és CNC közötti különbséget, egy 3 tengelyes CNC oktató marógép felépítését, működését, továbbá a megmunkáló programok készítését.

A berendezés könnyen forgácsolható fa, hab, műanyag profil nyersanyagok megmunkálására alkalmas.

A látogatók megismerkedhetnek a szerszám és alkatrészkészítés gépeinek működésével, működtetésével. Elsajátíthatják és gyakorolhatják a a programok írását, gyártás szimulálását, továbbá megismerhetik a CNC marógép beállítását és az általuk készített megmunkáló program futtatásával a késztermék előállításának módját.

   
 
   

Műanyag hőformázás

Az oktató alkalmazás bevezeti a látogatókat a műanyagok világába, bemutatja a műanyagok tulajdonságait, megmunkálhatóságukat és szerepüket a környezetvédelemben.

A gyakorlatok során megismerteti a tanulókat a természetes és szintetikus anyagokkal, a műanyagok előállításával, újrahasznosításával, továbbá a műanyagok hajlítása és vákuum- és fúvóformázása során használatos technikákkal.

Elsajátíthatják a műanyagok hajlítása és vákuumformázása,
nyomó- és fúvóformázása során használatos technikákat saját termék előállításával.

 

Robot technológia

 

Robonova 1 humanoid oktatórobot

Az érdeklődők megismerkedhetnek egy olyan programozás és a robotika fogalmának megértéséhez fejlesztett oktatórobottal, amely első látásra játék, de amikor megismerik a tudásának és a lehetőségeinek tárházát, rájönnek, hogy csak méreteiben különbözik a nagy ipari robotoktól.
Megismerkedhetnek az emberszabású (humanoid) robot fogalmával, felépítésével, programozásával és megvalósításának nehézségeivel.

Megtudhatják hogy mi is az a szabadságfok, a DOF, a szervó, és a szervó vezérlő. Mi a statikus és a dinamikus mozgás közötti különbség. Mi az hogy inverz kinematikusan tanítható egy robot.
Online programozható, vezérelhető, és működése is megtekinthető a programozási környezetben (Visual Basic, Robo Basic)
Megtekinthetik szétszedett és működő állapotban is.

És hogy a látvány sem maradjon el, megmutatjuk, hogyan rúg el egy labdát, vagy hogyan bukfencezik vagy cigánykerekezik.